Saturday, 2 July 2016

Ramadhan Datang dan Pergi..

Assalamualaikum...

Salam 27 Ramadhan. Di malam yang penuh barakah, dalam bulan yang penuh barakah di 10 terakhir Ramadhan yang dijanjikan dengan pembebasan dari api neraka. Mudahan Allah swt mengurniakan setiap dari kita pembebasan dari murkaNya dengan keberkatan Ramadhan dan insan yang diturun kepadanya Al Quran.

Saat badai melanda kita, ujian demi ujian terus mencabar keimanan dan kesabaran. Bagaimana tidak bersabar? Kalian berada di bulan kesabaran. Tiada pahala yang lebih sesuai untuk mereka yang bersabar melainkan Syurga. Jadikan Rasulullah SAW sebagai pedoman. Saat dilanda ujian Badar, kekuatan Allah swt jua yang dijadikan sandaran. Qiam di malam Badar hingga ke hening pagi. Kemenangan yang dicari terbukti di hadapan mata para sahabat. Umat kehilangan pengharapan kepada Allah.. Allah di Medan Badar inilah jua yang akan membantu kita.. tiadalah yang lain selainnya. Namun  bersyaratkan Sabar dan Taqwa.

Bangkitlah ummat.. *jangan hanya melihat kepada usaha zahirmu*..
*jangan merendahkan usaha teman-temanmu...barangkali saat kalian berjuang, mereka gigih berdoa..barangkali kemenanganmu asbab dari pemaqbulan doa mereka.*
*Teruskan ke hadapan..jangan menoleh kepada sangka buruk..jangan menafikan usaha teman-teman...*

"Membina Akhlak Yang Mulia"

No comments:

Post a Comment